Examination 4

Posted by & filed under Uncategorized.

Youtube

 

Youtube ur ett pedagogiskt perspektiv

Youtube är ett typiskt exempel på ett sociokulturellt lärosystem, då man delar med sig utav av information. “Inom det sociokulturella perspektivet menar man att det är i interaktionen med andra som kunskapen blir meningsfull, och man menar att vi tar mening i interaktionen med andra människor” (Norström, Livia, 2013). Youtube är upplagt så att vi ska kunna ta vara på varandras kunskap, oavsett vilket ämne det gäller. En tutorial, en film som ger inspiration och så vidare. Det är inte bara youtube som bygger på ett sociokulturellt perspektiv på lärande, utan även vårt samhälle. Vi lär oss ständigt av varandra.  Man kan ävense drag  av Deweys lära i detta sammanhang då man följer instruktioner från olika personer och sedan försöker själv. I en tutorial så är det en film som visar hur du ska klara ditt mål, om det nu är ett objekt du ska göra, hur man redigerar på ett speciellt sätt eller helt enkelt hur man räknar ut någonting. Från detta perspektiv så kan man se “Learning by doing” av Dewey.

 

Problem

Genus och makt perspektiv

 

Bloggar

Ur ett bloggperspektiv ser vi tydligt att det är tjejer som är mer utsatta. Tjejer är de som är mer hatade jämfört med killar och det märker man framförallt väldigt tydligt i kommentarerna på dess bloggar. Orsaken till att tjejer är de som utsätts mer beror väldigt mycket på att tjejer väljer att vara väldigt provocerande mot sina läsare i sina bloggar. Det finns ett tydligt exempel på en tjej som driver en av Sveriges största bloggar, denna tjej heter Alexandra Nilsson men är känd som “Kissie”. Denna tjej har under de senaste 2åren provocerat sina läsare med plastikoperationer, dyra kläder/väskor och  viktnedgång. Kissie har tydligt talat om för sina unga läsare att “ju smalare och benigare du är, desto vackrare är du” och det är “fel” att vara mullig. Många läsare känner ett hat mot denna tjej då dem tycker att hon provocerar alldeles för mycket. Vi tror att mycket beror på avundsjuka hos andra tjejer och därav uppstår elaka kommentarer och hot via nätet. Eftersom man lätt kan skriva en elak kommentar anonymt så är det många läsare som gör detta och bloggaren i sin tur får stå ut med hoten och elaka kommentarer. Dock faller det tillbaka till ruta ett, om bloggaren i sin tur istället provocerar kring saker som är relevanta och ger unga tjejer en syn på henne som förebild hade hon givetiv sluppit stå ut med elaka kommentarer och hot, men samtidigt tror vi att ju fler unga tjejer som bryr sig och kommenterar desto mer driven blir denna bloggare till att fortsätta provocera.

Länder

Genus och makperspektiv spelar en stor roll i olika länder. Länderna har en stor kontroll kring vad som tillåts och inte.  Ett tydligt exempel är på YouTube där videos blockeras i olika länder på grund av upphovsrättslagen och dylikt.

Även artister och skivbolag har kontroll kring vad som får spelas i andra länder och inte. Ett exempel är ett svenskt band vid namn In Flames. Detta bandet sammarbetar med sina producenter i USA och när deras nya låt släpptes fick den inte spelas i Sverige på grund av att producenterna i USA hade rättigheter på låten och inte ville att den skulle spelas i Sverige.

Killar är roliga, tjejer kräver uppmärksamhet

På nätet tydliggörs det att killar har mer views och har mer positiva kommentarer från människor jämfört med tjejernas situation. Man brukar säga att killar är roligare jämfört med tjejer. Tjejer behöver uppmärksamhet och när dem inte får det gör dem allt för att återskapa och försöka få uppmärksamheten, det spelar ingen roll vad det är dem behöver göra, så länge dem får människor att rikta sig mot dem så är dem nöjda. Ett tydligt exempel på vad tjejer gör när dem kräver uppmärksamhet är att visa upp sig på ett nedvärderande sätt i ett genusperspektiv. Det kan vara allt från lättklätt till naket och dem förstår inte konsekvenserna som tillkommer. Tjejerna tror att genom att få uppmärksamhet på detta sätt så kommer dem att få fler views, likes och kommentarer. Dock är det inte positiva kommentarer som kommer att uppstå och det finns fall där tjejer valt att ta livet av sig på grund av att pressen blivit så stor och att dem har fått stå ut med så pass mycket hot över nätet.

 

Folk kan vara ganska hatiska när det gäller kritiken på videos vilket kan leda till att användare drar sig från att lägga upp filmer. Detta kan leda till att informationsspridningen förhindras och personer går miste av möjligheter till att lära. Det finns alldeles för mycket personangrepp på hemsidan. Kommentarerna förlorar sitt värde av vad de egentligen ska bidra till. Istället för att ge kritik på ett bra sätt så blir folk nedtryckta på många videos.

Upplägget för mobila enheter är inte optimalt, den information man egentligen är ute efter kommer inte alltid fram direkt. Att kunna ha med sig informationen överallt är en viktig del i dagens samhälle. Sökningsfunktionen på mobilen är helt annorlunda jämfört med våra webbläsare. Detta skapar en viss instabilitet då man inte kan söka på exakt samma ord på webbläsare och mobil enheten.

Utnyttja utrymmet på ett mer effektivt sätt för att förmedla ens egna budskapd och tankar. Det är alldeles för mycket whitespace när man tittar på en video. Man utnyttjar inte alla möjligheter som hemsidan har. Man kan lätt fylla ut den tomma ytan som youtube har på vissa ställen.

 

Idéer och lösningar

 

Vårat LMS

 

Information

Wowhead.com är ett exempel på en sida som vi tycker har en bra uppbyggnad och struktur. (http://www.wowhead.com/) Startsidan är enkel och stilren med endast en sökmonitor och de större kategorierna.

På varje sida ser man vilken kategori man befinner sig i och vilka eller vilken överkategori den tillhör. Dessa är länkar vilket gör det enkelt att bläddra upp i kategorierna. Allmän information om ämnet man valt står först på sidan följt av en ruta med flikar som innehåller mer specifik information och länkar.

Användarna kan kommentera läroartiklar och liknande och dessa kommentarer rankas beroende på hur många likes de har. De som har flest likes hamnar högst upp på kommentar sidan – som är en av de flikar som finns på infomrationssidorna – och de som rankas ner hamnar då längst ner, helt enkelt.

Detta system är lätt navigerat såväl som välstrukturerat och genomtänkt, och ideén är inspirerad av just WowHeads system.

 

Mockup

En skiss på den lärande hemsidan- struktur och form

klarfragetecken

 

Problemlösningar

Trots att vi anser att Youtube fungerar bra som det gör idag, så har vi lösningar på de nackdelar som vi tog upp ovan. En utav de krav som vi ställer är en lätt navigerad sida. Sidan ska inte vara allt för komplicerad utan den ska fungera på ett sånt enkelt sätt som möjligt. Det får inte vara massa onödiga grafiska “produkter” på hemsidan som avleder användaren från målet med att hen är inne på den. Detta är även viktigt för att det skall se professionellt ut så användarna känner att de kan lite på informationen.

 

Det skall vara lätt att hitta fram och tillbaka utan problem, samt kunna söka och hitta liknande klipp. Sidan skall vara logiskt uppbyggd så att man lätt kommer till kategorin man söker ifall man inte är säker på vad man ute efter. Användaren skall känna sig hemma även om hen inte har varit där innan. Det är även viktigt att ha en bra nyckelordssökning. Man ska lätt kunna skriva in nyckelord som man vet är kopplade till klippet och sedan få upp rätt klipp med hjälp av rätt nyckelord. Att använda sig av rätt nyckelord är nyckeln till en bra sökningssida. Nyckelordsökning har fördelen att det är lätt att hitta information även om du inte är helt säker på vad du är ute efter. Sålänge man har en ide för vad man söker så kan man få upp alternativ som pekar personen åt rätt riktining. Det är samtidigt mycket smidigare än att gå via en meny för att hitta rätt information.

 

Sidan ska även vara estisiskt tilltalande. Detta måste gå hand i hand med lätt navigerad sida.  Den ska inte bara vara snygg, utan även lätt att hitta. Alltså inte för “mycket design”. Det innebär att sidan inte ska vara för komplicerat för att hitta rätt information till rätt klipp. Det gäller även kontakt med Youtube-teamet. Att ha en chattfunktion är inte helt fel heller. Detta gör så att det är lättare och det går snabbare att ta kontakt med Youtube ägarna. På detta sätt går det snabbare att få kontakt med ägarna utan att maila. Snabba svar/vanliga svar bör redan finnas ifall det är en fråga som är mycket vanlig bland användarna. För att göra det så enkelt som möjligt för admistratörerna att hjälpa användarna så skall sidan vara lätt uppdaterad. Detta ger en bättre service för de människorna som använder youtube, och de är medvetna om att det faktiskt är lätt tillängliga.

 

För att användarna skall kunna komma i kontakt med personen som laddar upp klippet så ska det finnas kommentarsfält för utomstående, som det gör idag. Administratörer skall känna att det är lätt att lägga till information till databasen för att inte tveka pågrund utav att det är en för stor ansträngning. Detta är viktigt för att hålla hemsidan “up-to-date” så att de man läser inte är föråldrat och inte gäller längre. Ett problem som youtube har är alla hatkommentarer som kan uppstå i kommentarsfältet. Man kan anmäla detta, men det kan ta väldigt lång tid innan de kommentarerna tas bort. Men detta ska med hjälp av en anmälningsknapp kunna göra en anmälning på en kommentar snabbt och smidigt. Detta kommentarsfält skall ligga under videon som man har sökt på, och sedan tittar på. En annan lösning på detta problem är att man ska ha lagt in en funktion som gör så att man inte kan skriva svordommar eller liknande. Det skall komma ett pop-up fönster som ger dig en varning om att man har använt sig av ett olämpligt språk. Därefter måste man kryssa ner denna ruta (Vilket kommer anses vara väldigt irriterande att klicka ner varje gång, vilket leder till att man skriver svordommar färre gånger). Och sedan ska ordet vara borta. Det skall inte finnas något val. Utan de mest vanliga svordommarna skall helt enkelt vara censurerade.

 

Möjligheter till att lägga till visuella element såsom videos och bilder skall finnas för att klargöra idéer och tankar för användarna. Det är inte bara informationen som är viktig, utan faktiskt en tutorial som visar exakt hur man ska göra, eller bara någon som talar. Ibland är det lättare att lyssna än att läsa

 

Eget

Jag har bidragit mycket i diskussioner, då mest har diskuterat  mycket så är det en väldigt stor del, sen att jag inte har bidragit själva skrivandet har mest varit för att vi har skrivit då vi träffats och då var det Jonatan som hade dator att skriva på. Sen var jag med och letade fram bilder till presentationen och även med och pratade på presentationen. Jag var ordförande på vår första träff då vi gick in våra grupper och började arbetet men senare så var inte det någon nödvändig post då alla fick ändå säga sitt och diskussionerna gick framåt.

 

Leave a Reply